En bra belysning ökar produktivitet och koncentrationsförmåga och vi blir piggare i ögon och huvud med rätt ljus. Vi tänker ofta på att belysa hemmet och där skapa känslor av välbehag. Ett dunkelt ljus kan vara riktigt jobbigt då vi ska vistas i det under hela arbetsdagen. Dags att se över ljusförhållandena på din arbetsplats! På Lamp24 kan du få hjälp att hitta lämpliga arbetslampor av alla dess slag. En lampa för hemmakontoret eller att hitta rätt i mängden av belysning för arbetsplatsen och lokalen.

  • En mörk arbetsmiljö gör att vi inte uppfattar potentiella riskfällor, så det ökar i sin tur risken för olyckor. Samma sak gäller vid för starkt ljus och bländande ljusförhållanden, då finns risk att du skadar ögonen och får andra problem som huvudvärk och ont i nacken.  
  • En lampa i arbetsområdena bör ha lämplig belysning. Den ska inte blända och riktas för starkt direkt på arbetsobjektet. Förhindra detta genom att minska skillnaderna mellan belysning och miljö. 
  • Rätt ljusstyrka är viktig för att minska sömnhormonet melatonin, för visst vill vi vara pigga och alerta och kunna prestera vårt yttersta! Använd därför vitt ljus i lokalen eller på hemmakontoret.
  • Sinnet stimuleras genom att variera varmt och kallt ljus. Kallt ljus i lokalen där du arbetar, och varmare ljus i övriga utrymmen så att du enkelt kan komma åt en variation. Varmt ljus ger en mysig och ombonad känsla så det kan med fördel användas i personalrummet eller i ditt vardagsrum då du behöver en paus.
  •  Välj LED-lampor för att de har en längre livslängd, och därför lägre miljöpåverkan. LED-belysning i mörka lokaler kan dock aldrig ersätta dagsljusets hälsoeffekter. 

Arbetsmiljöverket föreskriver god belysning på arbetsplatsen och det nämns bland annat att det bör finnas dagsljus på varje arbetsplats, men dock att solljus varken får blända dig eller blänka i bildskärmen. Därför smart att ha möjligheten att skärma av ljuset med hjälp av jalusier. En taklampa bör vara placerad precis framför dig. Inte bakom på grund av att du då skuggar ljuset. Komplettera med en skrivbordslampa ifall ljuset ändå inte räcker till.  

Testa belysningen på arbetet genom att ställa dig följande frågor:

  • Bländar belysningen dig eller din arbetsplats?
  • Har du reflexer på skärm eller skrivbord?
  • Ser du några störande skuggor?
  • Saknas möjligheten att själv kunna reglera ljusnivå och belysning efter dina behov?
  • Känns belysningen för stark eller svag?

Tänk rätt ljus på rätt plats och våga begära det ljus som du förtjänar. 

Rätt lampa, rätt belysning är lika viktigt rent ergonomiskt som ergonomiska kontorsstolar och höj-och sänkbara skrivbord. Lika som fötter och kropp ska skonas för att hålla ett helt arbetsliv så ska även ögonen hålla. Var snäll mot dem.

Lysrör är underskattade och oförtjänt opopulära, de ger oftast ett mycket bättre arbetsljus än snygga spotlights och trendiga varianter av taklampor för det blänk och stora ljusvariationer som spotlights avger, kan orsaka både trötthet och huvudvärk. Det finns dessutom reglerbara armaturer som du själv styr. Med en kompletterande lampa så är du i hamn vad gäller effektivitet och produktivitet ett